Het project in een notedop
De vraag: via open feedback de talenten van de medewerkers tot ontplooiing laten komen.
De aanpak: interne opleiding ‘NLP in business’ aangevuld met individuele coaching.
Het resultaat: medewerkers die zich goed voelen in hun vel en die bijdragen tot het succes van het bedrijf.
BOSS Paints is verfproducent en één van de belangrijkste trendsetters, zowel op het vlak van verf, kleur en beleving als op maatschappelijk vlak.
Dit familiebedrijf stelt ongeveer 280 medewerkers tewerk. Het draagt 'mens' en 'milieu' hoog in het vaandel en hoort vandaag bij de 10 beste werkgevers van ons land. CEO Toon Bossuyt en het hele managementteam geloven sterk in de kracht van authentiek leiderschap en willen op organisatieniveau het taboe van ‘niet-perfectie’ doorbreken. Zelfreflectie, groepsdynamica en bereidheid tot leren spelen hierin een belangrijke rol. BOSS Paints wil ook niet dat medewerkers zich verstoppen achter dure functietitels. Ze kiezen eerder voor open feedback zodat alle talenten echt uit de verf kunnen komen
In het kader van deze filosofie volgde Heidi Van Herweghe, HR Director, in 2010-2011 de open opleiding ‘NLP in Business’. Dit had zo’n grote impact op haar dat ze besloot een verkorte versie van deze opleiding binnen het bedrijf te organiseren. Zo konden ook de overige medewerkers positieve veranderingen creëren en meebouwen aan een efficiëntere organisatie waar medewerkers met nog meer goesting komen werken. Het piloottraject werd succesvol uitgevoerd door Magaly De Smet met Heidi Van Herweghe als co-facilitator.
Tijdens de opleidingsdagen kwamen o.a. volgende thema's aan bod:
> De mindset van de 'learner' ontwikkelen om vanuit kwetsbaarheid en vol mildheid met de eigen struikelblokken aan de slag te gaan
> Het bewust zijn van de eigen perceptie en het inzetten van perceptiewissels
> De taal van de ander spreken om een sterkere verbinding en meer vertrouwen op te bouwen
> Een beter begrip creëren door met krachtige vraagstelling de essentie te vatten
> Een doelgerichte verandering kunnen initiëren en omgaan met weerstand
Er werden ook twee individuele coachingmomenten aan het programma toegevoegd. Hierin kon individueel ingezoomd worden op wat deelnemers nog tegenhield om zich bepaalde competenties eigen te maken en te experimenteren met nieuw gedrag.
De coachingsmomenten hebben bijgedragen tot duurzame verandering in het gedrag van de deelnemers. Het traject resulteerde in meer zelfsturing, een kwaliteitsvollere communicatie, een verhoogde impact, meer zelfvertrouwen, een hogere betrokkenheid en een hechtere en effectievere samenwerking.
In 2014 kreeg een nieuwe groep medewerkers de opportuniteit om deze ontdekkingsreis te maken. Via een juiste mix van opleiding en coaching stimuleerden ze hun persoonlijke groei en dragen zo nog steeds bij tot het succes van BOSS Paints.